yakamozun güncesi: JYJ Ve SM Arasındaki Son Karar 10 Ağustos 2012'ye Ertelendi.

19 Temmuz 2012 Perşembe

JYJ Ve SM Arasındaki Son Karar 10 Ağustos 2012'ye Ertelendi.




Kore'nin dışından da 19 Temmuz 2012'de gerçekleşmesi beklenen duruşma ve nihai karar ertelendi.
Tercüme edilen haberlere göre,gecikmenin nedeni; SM tarafından istenilen uzlaşma/tahkim kararıdır.Bazıları bunun SM'in nihai kararı geciktirmek için yaptığı bir başka taktik olduğunu söylerken,diğerleri bunun aleyhine olabilecek mahkeme kararına karşı giriştikleri bir çözümyolu olduğunu düşünüyor.

Bir rapora göre de ;her iki tarafta "mahkemenin verdiği tahkim kararına uymak zorundadır." (1)



SM son tahkim başvurusunu geçen 11 Temmuz 2012'de yaptı.Bu mahkeme kararının SM'in lehine olmadığı ve şirketin mahkeme kararı verilmeden önce anlaşmazlığı sonlandırmaya çalıştığı düşünülebilir.Ama bu SM'in tahkim kararı çabaları bir ilk değil.Yaklaşık 3 yıl önce mahkemeyi sonlandırmak adına verdikleri tahkim girişimleri başarısız oldu.(2)

Duruşmaların sonunda tamamlanması ve nihai kararın 19 Temmuz 2012'de açıklanması bekleniyordu.Ancak SM hala bu konuda ayak oyunları yapmayı sürdürüyor.

JYJ ve SM arasındaki problem,JYJ SM ile yapılan sözleşmenin, sadece onların meslek hayatlarını değil kişisel hayatlarınında büyük oranda kontrol imkanını SM'e veren 'özel' bir kısmını, sonlandırmak için aradığı zaman patlak verdi.

Bu anlaşmazlığın temel nedeni gerçekten  ne CreBeau ne de başka bir şey değildi. JYJ üyeleri ve SM arasındaki temel çatışmanın nedeni;haksızlıklarla dolu ,saçmasapan orantısız sözleşmeleriydi.

Bu davada daha önceki mahkeme kararları,SM'in haksızlıklar dolu sözleşme uygulamaları karşısında JYJ'in tarafında yer aldı.Ve Güney Kore'deki yasalar onları bu 13 yıllık köle sözleşmesinden kurtarmak için değiştirildi.

Kore Adil Ticaret Komisyonu (KFTC) öncesinde SM'e soruşturma başlattı.(3)

 Daha önceki haberlerde de JYJ üyeleri  ve SM arasındaki sözleşmenin bazı ayrıntıları ortaya çıkarıldı.Bu anlaşmazlığı başlatan temel nedeni hatırlatmak için bu önemliydi.

Bu orantısız sözleşmede, kendi albüm satışlarından en fazla %5'lik pay alırlar ve bu %5'lik payı 5 üye kendi arasında paylaşır gibi hükümler yer almaktaydı.(4) SM onları yönetmek adına başlarına bir yönetici atadı.Bunları yönetmek için seçilen kişinin dışında, gruptan hiç kimsenin seçme yetkisi yoktu.Ve tabii de bu yönetici SM kurulduğundan bu yana SM  bünyesinde çalışan sadık biriydi.

SM ,TVXQ'nun kontratında yer alan bazı işleri onlar bunlardan memnun olsalar bile bir kısmını ya da tamamını değiştirebiliyordu.Onlar itiraz ettiklerinde,SM'in istediği bir şeyi üyelere tam olarak yaptırmak adına bunu bir koz olarak kullanmasını engelleyecek herhangi birşey yoktu.

TVXQ(JYJ üyelerini de içeren grup)'nun düzenli olarak ekipten sayılmadıkları TV şovlarında, bu şova katıldıklarında bundan para almalarının imkanı yoktu.

 JYJ kişisel nedenlerinden hastalık veya önemli aile sorunlarından ötürü bu şovlara katılıp,performans gösteremezlerse,onların kontratı bir süre daha uzatılıyordu.Bu nedenle de köpekler gibi hasta olsalarda bunlara katılmış ve sahneye çıkıp performans göstermişlerdir.

SM ,onların dahil olacakları aktivitelere karar veriyordu ve tüm mal haklarına,telif ,dağıtım,performans,karaoke haklarına sahipti ve TVXQ tarafından"yapılan herhangi bir beste, düzenleme veya şarkı ile ilgili ikinci el kullanım" hakkına sahipti.

SM TVXQ grubunun üyeleri dışındakilerin,grubun onayı olmadan grubun bestelediği şarkıların kullanılmasına izin verebiliyordu.

SM bir albümün tüm üretim masraflarını ödemesine rağmen, sözleşmeye göre tüm kazanç onların oluyordu.sözleşmenin 8. maddesinden çevrildi.(P.R. ve Üretim Ücretleri):

" 3. 'A' ya da 'B' tarafından yapılan albümlerin prodüksiyonu için ödenen üretim ücretleri dahil olmak üzere tüm haklar 'A'nındır ve 'A' bundan elde edilen tüm kazancın ya da zararın da yükümlülüğüne sahiptir." (4)

A = SM
B = TVXQ


Sözleşmenin feshinden 6 ay öncesinde,TVXQ sözleşmeye göre bir albüm hazırlamak zorundadır.

SM, TVXQ'nun faaliyetlerini durdurmaya karar verirse,ki bu karar SM'in durdurma kararı olsa bile,onlar tazminat ödemek zorundadırlar.

Ayrıca SM, her üyenin kişisel hayatını da kontrol edebiliyordu.Eğer TVXQ'nun üyeleri için hazırlanan programda uyku süreleri 2 saat ise,buna uymak zorundaydılar.

Ayrıca SM'in onlara ödediği paranın üstünde olsa bile bu parayı bir başka şirkete yatırım yapmadan önce ,üyeler SM'den izin almak zorundaydılar.

ve TVXQ üyeleri yükümlülüklerini tamamlamazlarsa SM'e ne kadar tazminat ödeyeceklerdi?

SM onlardan ; başlangıçta onlar için harcadığı paranın 3 katını ve buna ek olarak da "tahmini kazancın" 2 katını ki bunu sözleşme feshedilmeden önce kazanmış olsalar bile ödemelerini istiyordu.

Bunun gibi sözleşme maddeleri ve kimsenin ödeyemeyeceği astronomik yatrılan para ve astronomik "tahmini kazanç" ile hiç kimseyi SM dava edebilir.Ne de bu şekilde bir grubu elinde tutabilir.

Peki SM'in JYJ yönelik yasal yükümleri neydi?
Tek yasal yükümlülükleri TVXQ'nın "popülerliğini" korumak ve onlara "hızlı bir şekilde program hazırlayıp"bildirmekti. İşte bu kadardı...

Ayrıca,görünüşe göre bir anlaşmazlık durumunda, üyelerin yasal haklarından men edilmesini sağlayabilecek bir anlaşmayı imzalatmak istiyorlardı.

Sözleşmenin 12. maddesinden çevrildi.(İhtilaflar ve diğer sorumluluklar):

"İletişim hatası nedeiyle herhangi bir yanlış anlaşmazlık durumunda sözleşmeye göre;problem 'A' ve 'B' arasında güvenen dayanan bir şekilde çözülecektir."

Güvene dayalı mı? Ciddi misin?

Ve hiç kimse üyeler ayrılmadan önce ne tür problemler ile uğraşmak zorunda kaldıklarını bilebilir. 
Yeniden söylemek gerekirse,önemli olan JYJ ile SM arasında başlayan hukuki itilafın neden kaynaklandığı gerçeğinin farkına varabilmemizdir.

Bu neden; onların hırsından kaynaklanan basit bir durum değildir.Burda,İnsan haklarının dikkatini çekmesi gereken ciddi yasal problemler vardır.

Şimdi SM tahkim kararı uygulatmaya çalışıyor.... yeniden ...Bir uzlaşma sürecinde her iki tarafında neler yapabileceğini merak ediyoruz.

Bizi izlemeye devam edin...


 Haberin kaynakları:

1)http://hellothrice.tumblr.com/post/27469515275/no-verdict-for-jyj-vs-sm-trial-arbitration-meeting
2)http://jyj3.net/2012/07/11/info-120711-sms-lawyers-applied-for-arbitration-on-july-11/
3)www.dongbanger.com/sm/sstv-sm-entertainment-investigated-for-unfair-contracts-with-its-artists/
4)http://www.dongbanger.com/sm/sm-tvxq-current-exclusive-contract-released-trans/
5)http://www.dongbanger.com/five-in-the-black/jyj-sm-root-problem-07192011.html

I translated to turkish  from this cr: http://www.dongbanger.com/sm/jyj-sm-case-delayed-until-aug10-07182012


Çeviren:Yakamoz109

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder